rkoski

Lycka till att emigrera

Minä olen ollut työttömänä jo yli viisi vuotta. Täytin 55 vuotta lokakuussa. Näkymä on vielä 10 vuotta työttömänä sen eri variaatioissa. Löysin kuitenkin toivoa: https://svenska.yle.fi/artikel/2016/11/15/eskilstuna-rekryterar-larare-i...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siitä vaan Raimo, lykkyä tykö! Aina pitää uskaltaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Työpaikkailmoitus on jo poistunut, mutta kehuivat, että "Alla 8 500 medarbetare och ledare utvecklas i Modigt medarbetarskap/ledarskap och Modiga idéer." Tuo oli copy-paste ja Modig oli tosiaan kirjoitettu isolla. Johon minä hakemuksessa: "Är jag modig nog för att byta land, yrke och arbetsspråk? Visst, jag har gjort dom alla förut och är dessutom duktig på att göra saker bra redan den första gången."

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Det löner sig att skicka cv, som kan ändra sitt liv. Lycka till !

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ansökan och CV har skickats. Och jag tackar Kimitoöns kommun som har hjälpt att göra mig nästan riktig finlandssvensk.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Toivotan onnea minäkin. Itsellenikin sattui sellainen tuuri, että jäin työttömäksi 52-vuotiaana yhdeksän vuotta sitten, juuri ennen finanssikapitalismin romahdusta.

Vaimolla on jonkin verran töitä Pirkanmaalla, joten Ruotsikaan ei ole vaihtoehto. Toisaalta eläkeikään ei ole yhtä pitkä aika kuin sinulla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Voi v***** tuota sinunkin tilannetta. Minulla on onneksi vain Karvinen, joka ei taida tarvita kielitaitoa hiiriä pyytääkseen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt kun tässä avautuu, voisi vielä lisätä paikallisväriä. Minä asun talossa, jossa kukaan muu ei halua asua. Neljän asunnon rivitalo, jossa minä olen Karvisen kanssa ainoa asukas. Pari vuotta sitten naapurit muuttivat eikä asuntoja enää yritetty vuokrata. Täällä maaseudulla ei ole tapana purkaa turhia ja väärin rakennettuja taloja. Kyllä ne itsestäänkin mätänee. Tuossa noin kuukausi sitten talon omistaja kävi ja huomasi, että toisessa päätä taloa lainehti. Putket taas puhki vaikka ne jo oli vaihdettu kerran alle 50-vuotiaassa talossa. Meinaa saavansa vakuutuksesta jotain. Taitaa toivoa, että poltan talon, niin saisi enemmän. Sitä en tee enkä enää leikittele ajatuksella, että ostaisin tämän eurolla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Palkkatason laitoin hakusanaksi siksi, että Suomessa niiden harvojen IT-alan työpaikkojen, joita vielä on, alkupalkat ovat ilmeisesti välillä 9 €/päivä ja 2 000 €/kk. Ensimmäisessä alan työpaikassani palkkani oli vähän päälle 3 000 €/kk vuonna 2001. Sen jälkeen palkka on vain laskenut. Ruotsissa opettajien alkupalkat alimmillaan ovat noin 25 000 SEK eli noin 2 500 €/kk. Kun paikka, johon haen on nimeltään "Ingenjör till skolan - handledare/obehörig lärare", uskoisin, että työkokemukseni perusteella alkupalkkani olisi lähes nelosella alkava. Ei sellaisia täällä Suomessa yksityisellä puolella voi kuvitellakaan.

Se oli yksi jenkki, Stephen nimeltään, joka yhdellä muistiollaan sai pienen Suomen IT-alan polvilleen. Oli se kova tekemään töitä. Hemmetti.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Sulla on väärä asenne työntekoon tai sitten ei lapio pysy käjessä?
Jos sä etit vaan oman alan duuneja niin siinä voi olla syy miksi oot ollu 10v työttömänä? Eläkertymääkään ei kotona tule, eikä ne kössykätkään kovin isot ole, että mun mielestä kannattais tehdä jotaki muuta "mieleuisaa duunia" ootellessa.

Men allt det bästa för dig och hälsnigar från Stockholm.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Joskus kymmenkunta vuotta sitten TiVissä oli artikkeli, jossa arvioitiin Nokian kokoa ITC-alan työllistäjänä Suomessa. Se taisi olla jotain lähes 80 % koko alasta. Nyt kun Nokiasta on ajettu puolet alas, lienee potkujen saaneiden osuus jotain kolmannes koko alasta. Minä sitten varmaan olen ainoa syyllinen siitä joukosta.

Minulla oli jo kesällä ajatus, että lukisin sen 60 op. jotka vaaditaan opettajaksi pätevöitymiseen, mutta kyllä minä jo silloin tiesin, että silläkin alalla on tosi paskat näkymät Suomessa. Tuossa YLE svenskankin jutussa mainitaan, että opettajia täällä on työttömänä jopa 8 000.

Tuossa minulle tehdyssä Eskilstunan hommassa on muutama erikoisuus. Edellytyksenä on, että työn ohessa suorittaa pedagogian opinnot Mälardalenin korkeakoulussa. Paikka oli ilmoitettu Ruotsissa vain Eskilstunan kunnan sivuilla, ei arbetsförmedlingen.se-sivuilla. Suomessa mollissa ja parissa muussa paikassa. Paikkoja on auki 5 kpl ja vaiḱka rekry-tapahtumaa uutisoitiin viiden yleläisen voimin, ei mainittu, että insinörttejäkin etsitään. Laittoivat sen työpaikkailmoituksen sitten ilmeisesti vain minua varten.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #10

Sulla on väärä asenne, metsureidenkin duunit on vähentyneet mitä ne oli 50 vuotta sitten, ja sitten vain pitää tehdä jotain muuta... so just try to get over it and live today, not in past... Ja mä tunnen monta sun alan ihmistä ketkä ovat kyllä saaneet töitä(2008 jälkeen) tai menneet toiselle alalle.
Mulla ei ole koulutusta täällä Ruotsissa mutta tienaan samat ku keskiverto svenne. Mä oon ollu myös kaks kertaa Kreikassa töissä eikä mulla ole sielläkään koulutusta, kun oon muuttanu Kreikkaan tai tänne Ruottiin ni mulla on ollu Suomessa töitä, oon vaan ottanu loparit ja lähteny. Loparit oon myös ottanu nuorena poikana kun lähin kotikylältäni Rovaniemeltä Stadiin töihin... Ja mulle soiteltiin pari kuukautta sitten että ois Suomessa töitä jos haluan, mutta ei tässä kerkeä monessa maassa tekeen töitä... Ja hyvin erinlaisia töitä oon tehnyt niin tästä syystä en ymmärrä sinua...
Mene molliin tai arbetsförmedlingeniin ja ala uusin silmin katteleen duunia niin niitä voi löytyäkki...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

En oikein ymmärrä, mistä valitat. Juurihan Raimo on ilmoittanut hakeneensa töitä Ruotsista, jossa yli 50-vuotiaitakin pidetään ihmisinä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #13

Sinä Jari-Pekka olet käsittänyt aikaisemminkin väärin, kerrankin kun kerroin että olen tehnyt vaikka minkä maalaisten hyvien työmiesten kanssa duunia niin käsitit minun puhuvan toisten roduista... Ja se herätti silloin vinkumista...
Minä en valita mutta koitan neuvoa, Raimon stooria kun luki niin ehkä ajatuksen keltaisesta uniformusta ois jonkun kannattanut hänelle heittää jo 10v sitten...
Missä yli 50-vuotiaita ei pidetä ihmisinä? Ja kun vastauksesi on Suomi niin perustele ero Suomen ja Ruotsin välillä?

Ps. Lähen 12km lenkille että palaan jonkin ajan kuluttua asiaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Kyllä on totta, että Ruotsissa ei työelämän ehdoton ikärasismiraja asetu vielä 50 ikävuoden korville, kuten Suomessa. Syitä voi olla useita. Yksi syy on jo pitkään vallinnut korkeampi eläköitymisikä, toinen on korkeampi elinajan odote ja joukkoirtisanomistapauksissa vanhimmat työntekijät säästyvät edellä muiden lain mukaisesti.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #15

Mulla on Kuikka vähän vaikea pitää näitä sun analyysejä vakuuttavina, taannoin analysoit aihetta miksi ruotsinsuomalaiset äänestää enemmän persuja kuin suomalaiset siellä Suomessa. Analysoit että toinen lyöty haluaa lyödä toista lyötyä! Kerrassaan loistava analyysi tai trollaus?

Työelämän ehdoton ikärasismi asettuu Suomessa viidenkympin korville?
Mielipide vai fakta? No ainakin rasistikorttia tuli heiluteltua oman mielipiteen vahvistamiseksi.
Esimerkiksi mun Rovaniemen naapuri oli IT-hommissa ja oli yli viisikymppinen kun häneltä meni työpaikka alta niin hän vaihtoi alaa, ja hän ei ole yksittäistapaus.
Ja kyllä mä tunnen täältä yli viiskymppisiä ketkä eivät ole työelämässä, mutta heistä itsestään se on kiinni. Yhtälailla kuin mulla on pari Somaliasta tänne muuttanutta frendiä jotka ovat työelämässä, ja sitten tunnen täällä syntyneitä somppuja joiden äidinkieli on ruotsi mutta työt ei vaan kiinnosta. Tään jälkimmäisen ryhmän puolustukseksi olen kuullut heidän ihonvärin tai että lähiöt on rakennettu väärin etc.

Mä tosiaan itse näen tämän yhtäläisenä asiana kuin epäpätevät naiset puhuvat lasikatoista syyksi omalle ei niin sukseen menneelle uralle, kun joku toinen on soveltuvampi työpaikkaan mikä ois ollut itselle kiva.

Raimo ja Jari-Pekka ilmoittivat olleensa kotona kymmenisen vuotta niin kyllä siinä menee uskottavuus töitä hakiessa vaikka ois mun ikänen...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Raimo sanoi viisi, minä sanoin yhdeksän. Jostain keksit kymmenen. Mitähän mahdat tarkoittaa tuolla "kotona"? Arveletko noin yleisesti ottaen, että ihmisille tulee vasta kymmenen vuoden jälkeen mieleen hakea töitä; ja että kaikenikäisethän niitä saavat aina kun hakevat? Onko ihan muuten vaan niin paha olla, että täytyy päästä haukkumaan työttömiä?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #18

Raimon kohdalla meni väärin, hänellä olikin näkymä että hän on työttömänä vielä 10v ja neuvoahan mie tässä häntä koitin...
Sinun kohdalla se oli pyöristys...
"Kotona" = toisten elätettävänä...
En väittänyt että kellään tulee kymmenen vuoden jälkeen mieleen vasta hakea töitä, mutta jos on yhdeksän vuotta kotona niin ei välttämättä ole oikealta alalta hakenu duunia... Sinun työttömyyden aikana moni toimittaja on saanut töitä? Miten jos kokeilisit taksia vaikka? Kurssi ei maksa paljoa ja voi sitten kuitenkin itsensä elättää...
Ja mä en ole haukkunut työttömiä vaan koitan tässä neuvoa varttuneempia miehiä jotka mielestäni ovat syrjäytymisvaarassa.
Ja mulla on itseasiassa tosi hyvä olo, mä olin Gamla Stanissa viime viikonloppuna kaffetreffeillä yhden kivan itävaltalaisen kanssa ja nyt viikonloppuna meillä on museotreffit...
Soinu tää piisi viikonlopusta saakka päässä: https://www.youtube.com/watch?v=3rzVaNziUfI

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #19

Töitä hakiessa minä tietystikään en ole työtön. Olen tänäkin vuonna saanut tekijänoikeus- ja sanastokorvauksia peräti reilu 200 €. Julkaisutoiminta vain on ollut vähäistä viime aikoina. Ei kannata enää IT-alan kirjoja kirjoittaa suomeksi. Ei kirjoita kukaan muukaan enää. Sama tilanne alkaa olla alan lehtien kanssa. Kaikki löytyy kuitenkin netistä ja jos vielä osaa englantia, niin paljon nopeammin, laajemmin ja paremmin.

Vuosi sitten kirjoitin http://sienestyskurssi.blogspot.fi/ -sivuston, kun paikallisen aikuisopiston kurssisuunnittelija sitä ehdotti. Oli tarkoitus vetää siellä kurssi, mutta sekin säästettiin pois. Olisihan noita projekteja kertoa muitakin, mutta aina tuntuu olevan seinä vastassa.

Tänään oli aika jännä "työpäivä". Käytiin Nivelaxin päiväkodissa opettamassa eskarilaisia ohjelmoimaan Beebot-robotteja. Aika ihmeissäni olin, kun jaksoivat pari tuntia putkeen sitä hommaa. Loppupäivä sitten ozobot-robotin parissa ja pääsin piirtämäänkin jo koodia sille. Viitekehyksenä STEM ja Common Core State Standards Initiative.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #23

No me nähdään asiat erillälailla ja kivahan se ois että kaikilla ois mukavaa työtä, ei muutaku kaikkee parasta työnhakuun... Ja pistetään tässä samoilla kuumilla joulut vielä päälle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #18

Teppo on kyllä oikeassa. Kyse on paljon siitä, että kaikki työt eivät kelpaa. Sehän on inhimillistä ja järjestelmä antaa siihen mahdollisuuden. Mutta järkevää se ei ole. Siivous puolella esim löytyisi töitä enemmän kuin tulijoita on tällä hetkellä. Esim telakalla toimivat firmat kertovat rekrytointivaikeuksista. Työ on tosin raskata ja ei mitenkään helpoimmasta päästä. Sinne vaan. Auttaisi intelketkuellien maailaman kuvankin avartamisessa.

En nyt erityisesti teitä tarkoita. Voi olla, että olette kyseisiä töitä hakeneet. Jostain syystä, että ole kelvanneet. Ikä ei kyllä ole tuossa rasite. Kaikenikäistä porukkaa siellä on.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

En minä vielä ole ollut 10 v. työttömänä. Siinä viidessäkin on ollut välissä 5 ja ½ kuukautta starttirahalla. Siitä kuukausi meni odotellessa, että sai firmalle toimivan pankkitilin. Sitten huomasin, että liiketoimintani olisi laitonta Suomessa ja piti ostaa firma Virosta, mutta sitten totesin ettei sekään paljon auta ja paloi pinna. Jos olisin jatkanut myönnetyn starttirahakauden loppuun, olisi pitänyt maksaa vakuutukset eli tulotaso olisi tippunut reilusti alle peruspäivärahan tason. En sitten jatkanut rikollisena eli yrittäjänä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Se oli yksi jenkki, Stephen nimeltään, joka...

Jos Mr. Elopia tarkoitat, niin hän on kanadalainen :)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #21

Niin, mutta varsinainen jäbä olikin: Steven Paul ”Steve” Jobs....siihen koko Nokia/Suomi kompastui.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Bäste Raimo, för det första grattis på den fina årgång du representerar (kukas kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse).

Jokainen on omalla tavallaan onneton, jos on sellaiseen aiheita. Viime vuodet oma työhistoriani on ollut sitäsuntätä: tyystin työttä, keikkoja, pätkää, ajoittain useaakin osa-aikaista työtä päällekkäin. Mieluiten työllistyisin mielekkäästi, vaan tämä aika etenkin meille myöhäisnuorille on mitä on.

Samaa kuin Juha Kuikka, rohkeasti eteenpäin ja masentumatta, kaikesta huolimatta. Sinä olet monitaitoinen ja tiedän, että olet lisäksi sienestystaitoinen, johon Kemiönsaaren maastot ovat liki ihanteelliset.

Toivottavasti saat hakemasi Eskilstunasta. Toisena mahdollisuutena: oletko ajatellut, jos viihdyt nimenomaan saarella (itse asuin siellä 2011-2012, vaimoni terveystarkastajan sijaisuuden myötä), että downshiftaaminen voisi olla toimiva ratkaisu, edellyttäen, että töitä kuitenkin olisi enempivähempi sopivasti talouden tasapainoksi. Oma-aloitteiselle - avoin työpaikkahakemus - Axxell voisi tarjota tietotekniikan opettamista kursseina ja kenties - kuten sivuilta ilmenee - yrityksille koulutuksia sinun opettamanasi, vrt.

https://www.axxell.fi/fi

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Brusabyssä opetus on vaikuttanut niin paljon minun osaamisalueiden ulkopuolella olevalta, että en ole tarkemmin mahdollisuuksia tutkinut. Ehkä olisi syytä.

Alkusyksystä oli vielä suunnitelmissa osallistua turistiopaskurssille ja kääntää sen materiaalia englanniksi. Tuossa naapurissa Sagalundissakin kaikki kyltit ovat vain ruotsiksi ja suomeksi. Siitä olisi voinut tulla kesäksi keikkahommia. Osallistujia ei kuitenkaan kertynyt riittävästi ja kurssi peruttiin.

Minä olen itseopiskellut pari tai kolme ammattia ja minä olin ensimmäinen Suomessa, joka alkoi tekemään mukautettuja Linux-levitysversioita. Olin minä kerran lehden päätoimittajakin. Mainosmyynti vain tökki ja numeroita ilmestyi vain yksi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jälkimmäisen vuoden syksynä Kemiönsaaren ajastamme olisin saanut opettaa latinan kurssin kansalaisopistossa, mutta palasimme kesän lopulla Tampereelle uusien kuvioiden perässä. Olen kuitenkin kiitollinen rehtorille, joka avasi tämän mahdollisuuden. Lingvistinä ja tutkinto jäänyt (toistaiseksi) kesken ongelma on, että pysyvää mielekästä työtä ei hevin löydy ja leipä on koottava monina paloina maailmalta. Pyrin saamaan paperin valmiiksi, mutta se ei tässä iässä ole mikään taikasana. Avaisikohan medborgarinstitut sinulle opetustyötä? Ja/tai alueellisen matkailun kehittäminen - ja kenties homman digitoiminen?

Vahinko ettei turistiopaskurssi toteutunut - toistaiseksi. Puolitoistavuotisen kemiöläisyyteni aikana näin paljon sellaista, jota voisi kyltittää muullakin kuin vain på både två inhemska ja järjestää myös opastuksia, mutta sehän on rahasta, paikkojen omistajista (yksityisistä ja julkisista) ja potentiaalin, puhtaiden, kauniiden, kulttuurihistoriallisten maisemien oivaltamisesta kiinni. Björkbodan lukkotehtaan alue, kartanomainen miljöö järvinäkymineen ja tehdasalueen työläisasutus. Amos Anderssonin kotimuseo, tuo italialaistyyppinen huvila, Söderlångvikissa jossa muuten on yksi maan suurimmista omenatarhoista (noin 11 000 puuta); itse museo kaipaisi opastuksia ja yhtälailla ulkoalueet rantoineen, laitureineen, uimahuoneineen. Dalsbrukin taajama itsessään, etenkin ylhäällä mäellä 1800-luvun puiset, suuret luhtitalot, jotka ovat yhä asutuskäytössä halpoina vuokra-asuntoina, Dalsbrukin ruukkialue, nuo masuunimaisemat järven rannalla, alueen koko rakennusperinne masuunikiven käyttöineen - tuota masuunikiveä näkee enempivähempi kautta koko saaren ja myös Salon puolella ruukkikylien suunnalla (Salossa Teijo, Mathildedal ja matkailulta tyystin käyttämättä jätetty, neitseellinen Kirjakkalan ruukkialue ja matka Kemiöön on lyhyt). Hiittisten Rosalan viikinkikylään ja Bengtskäriin (näiden kohteiden hallinnoiva yrittäjäperhe) operoi suurilla turistiveneillä, hyvä niin, mutta itsessään Hiittisten saarta kesäkahviloineen, kaksine kylineen (Hiittinen, Rosala) historioineen kunta ei ole järjestetyssä (eli järjestämättömässä) matkailuopastuksessa huomioinut, pitkään toiminut kesäkauppa taisi sulkea ovensa 2012. Högsåran saari ja sen kylä Kasnäsin lähettyvillä, Kasnäsiin johtava silta (jolla korvattiin lossi). Kasnäsin luontokeskus ja siihen liittyvä kallioinen luontoalue, jossa kyltein osoitetaan jääkaudesta eteenpäin vedenpinnantasot kulloinkin. Moderneista rakennuksista Gammelbyvikenin rannalla sijaitseva hotelli, joka on rakennettu vanhan sementtitehtaan paikalle olisi luonteva opstuskohde huikeiden meri- ja rinnemaisemiensa sekä luonnollisesti historian vuoksi ja toisaaalta Strömman läheisyyden vuoksi, Strömmassa ainoana maassamme näkyy vuoroveden vaihtelu. Kemiön kirkon holvit muurasi Petrus Murator, sama mies, joka holvasi myös Turun tuomiokirkon holvit - Kemiö oli aikansa kulttuuriseutua viikinkien idäntien äärellä. Mielekästä opastettavaa olisi paljon lisääkin, vaikkapa bussilla tehtäviä päivän kierroksia ja virkistyksenä liittäisin niihin käynnin Dragsjärdin Ölmosin rannalla, joka mielestäni vastaa hyvinkin Yyteriä - (Ölmosin rannalla on eräs saaren parhaista mustatorvisieniapajista, muutaman sadan metrin päässä erinomaiset herkkutattiapajat ja rinnettä ylöspäin wadin kuivaa uomaa pitkin sen alkuun asti ja ollaankin kanttarelliapajan äärellä, ne mustatorvisienet löytyvät wadin uomaa alas vajaat sata metriä ennen rantaa). Koko saari on matkailullisesti perin alikäytössä ja sitä luonnollisista syistä, koska ei ole mahdollisuutta samaan rengaskierrokseen kuin läntisellä Turunmaalla, mutta tämäkin alue on kehitettävissä ja löydettävissä, rengaskierroskin saadaan Kokkilan lossin, Salon, Teijon, Mathildedalin ja Strömman kautta. Minusta Kemiönsaari (ja sen ympäristö etenkin Salon puolella) odottaa matkailullista löytämistään. Vaan en tiedä, miten hyvin Kemiönsaaren hallinnossa ja toisaalla Salon hallinnossa ymmärretään alueen matkailun kehittämisen tarpeet ja vallitseva matkailullinen alikäyttö, joka tapauksessa Kemiössä on tarve löytää uutta teollisten työpaikkojen vähentämisen (Björkboda) ja lopettamisen (Dalsbruk, tehdas) myötä, puhumattakaan Salon menetyksistä ja uuden tarpeesta. (Missä olenkin asunut ja muuttanut sittemmin pois, en ole juuri mennyttä kaivannut, mutta Kemiönsaari on tässä poikkeus. Onneksi on ystäviä siellä ja aina tervetullut.)

(Asiasta kuudenteen: Suomenkulmantietä Kemiön suunnalta Smisskullenin kohdalla olen löytänyt enimmillään kolme sangollista mustatorvisientä. Autolle löytyy parkki juuri niityn jälkeen ja sitten samaa puolta tietä muutama kymmenen metriä eteenpäin, ensimmäiset sienet kasvavat muutaman metrin päässä tiestä ja siitä kohti metsää muutaman kymmenen metrin etäisyyteen tiestä. Kemiöstä Turuntietä kohti Pungböleä, ja sitä ennen vasemmalle Eknäsvägeniä kilometrin verran, kunnes oikealla näkyy talo, tämän jälkeen noin 400 metriä: vasemmalla nousee mäki ja oikealla alhaalla, tiheikön takana parimetrinen puro. Sen rantamilta poimin vihreältä veralta ämpäritolkulla kanttarelleja ja herkkutatteja 2011.)

Miten käykin Eskilstunan ja muun kanssa, olkoon menestys osanasi.

Toimituksen poiminnat