rkoski

Mielikuvitustyöpaikkoja tarjolla runsaasti

Vaikka pääsisit työhaastatteluun asti, voi ns. työntarjoajan tarkoitus olla vain kokeilla kepillä jäätä ja varmistaa, että jo se viransijainen tai edellinen viransijainen tai muu edellinen ei ollut ihan huono. Hänet sitten valitaan tai on jo valittu etukäteen. Virkojen osalta tilanne on yleensä melko helppo todeta jälkikäteen, mutta yksityiset ovat hankalia jo prosessin alusta lähtien. Olet oletusarvoisesti heille pelkkä roska, haitta, joka pitää prosessoida heidän kannaltaan mahdollisimman pienellä haitalla ja valitettavasti varsin usein sinun kannaltasi varsin usein varsin suurella vaivalla siihen suppiloon, johon sadoista mahtuu vain yksi.

Mollin palveluun voi kuitenkin ilmoittaa vapaita työpaikkoja ihan kuka tahansa. Kai joku tunnistautuminen vaaditaan, mutta ei se ole kovin suuri este.

Mielikuvituksellisin tarina, johon olen törmännyt, tapahtui noin 15 vuotta sitten, joten siitä ei vaikuta enää olevan todisteita netissä. Kerron sen siis muistinvaraisesti. Kyseessä oli useampikin IT-alan työpaikka, jotka vaikuttivat mielenkiintoisilta. Satuin sitten tutkimaan Mollin sivuilta, mitä muita työpaikkoja samalla yrityksellä olisi tarjolla ja silmään pisti usea varainhankkijan vakanssi. Heidänkin olisi pitänyt työskennellä kotoa, omin välinein ja pelkällä provisiopalkalla. Homma olisi ollut sillä selvä, mutta firman nimi oli niin mielikuvituksellinen ja tavallaan hauskakin, että päätin kaivaa lisää.

Työssä uupumusinstituutin johtaja oli aikaisemmin, ollessaan toimitusjohtaja (varmaan mennyt firmakin alta eli konkurssi, mutta sitä tarina ei tainnut kertoa) uupunut työssään eli saanut bönärin. Nyt hän oli saanut idean rahastaa tuolla mielenterveysongelmallaan, laittaa muut tekemään työt ja maksamaan viulut. Työpaikkailmoitukset olivat tavallaan hänen liiketoimintasuunnitelmansa runko. Muut saisivat sen sitten täydentää. Aika siistiä!

Tämä ajankohtaisempi tapaus oli selvä jo heti ensimmäisen työpaikkailmoituksen alkua luettuani, mutta lisätutkimuksiin antoi aihetta havainto, että eräs uusista Mollin hakuvahdin roskapostituksen kautta avatuista selainkielekkeistä ei enää löytänyt ilmoitusta. Joku taitaa poistaa pahimpia huijauksia. Teknisenä yksityiskohtana voisin mainita, että oli selain kaatunut. Olin vain tarkistanut yhden niistä roskaposteista.

Yhden roskapostin tähden siis vähän googlailin. Alla pari parasta lainausta:

 

”A complete and utter scam. Stay well clear at all costs.” Googlen yritysarvostelu.

 

”Opiskelin yliopistossa, kun hain töihin kyseiseen firmaan. Sain paikan, koska olin englannin pääaineopiskelija, ja mies kehui kovasti englantiani.. tämä huvitti minua, sillä en ehtinyt sanoa kuin muutaman yes-sanan sillä mies puhua pälpätti itse mahdottomasti. En halunnutkaan sitten tehdä töitä, sillä selvisi, että minun olisi pitänyt itse hommata asiakkaat! Ja tästä ei olisi tullut mitään palkkaa. ELi siis minun olisi pitänyt järjestää itse ensinnäkin opetustilat, (joiden piti maksaa vain jotain alle 20/opetuskerta, eli mistä saat niin halvalla..), ja sitten jakaa mainoksia ympäri kaupunkia ja käydä päiväkodeissa ja ala-asteilla mainostamassa. Kaikki tämä omalla ajalla, palkkaa olisi saanut vasta sitten jos niitä ryhmiä olisi syntynyt. Lisäksi työsopimuksessa oli todella outoja pykäliä, jos esim. olisin tehnyt itse opetusmateriaalia niihin kerhoihin, niiden tekijänoikeudet olisi firmalla, ei minulla jne. En sitten koskaan halunnut aloittaa töitä kyseisessä firmassa.” Vauva.fin keskustelupalstalta, jossa kaikki viisaudet lauotaan.

 

Joku toimittaja Lukas STT-Lehtikuvasta on näköjään jo pitkään kysellyt Speaking Outin entisten työntekijöiden perään, mutta aika moni häpeää paljastaa tulleensa huijatuksi omalla nimellään. Tarina on siis ollut vasta palasina netissä. Eiköhän tämä ollut aika hyvä tiivistelmä.

 

Sellainen muistinvarainen tilastotieto, että kesäkuun alkupuolella kuntarekry.fissä, jossa käsittääkseni on kaikki julkisen puolen koulutusalan työpaikat, oli vapaita opettajan paikkoja 173 ja Ruotsin työkkärissä yli 4 500. Siis pelkällä lärare-hakusanalla. Sinne ne viime vuoden lopun tietojen mukaan noin 8 000 työtöntä opettajaa jo melkein työllistyisivät. Samaan aikaan toisaalla Mollin sivulla oli vapaita paikkoja yhteensä päälle 17 000. Siis yhteensä, kaikki paikat. Nyt ei enää oikein kannata tilannetta tarkistaa. On hitain aika vaihtaa työtä. Kyllä se ruotsi on rikkaus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Huijauksen ja petoksen raja on kuin veteen piirretty viiva.

Itse tutustuin yritystoimintaan kunnolla vasta noin vuoden 2000 tienoilla. Pitää osata etsiä yrityksen eli oikeushenkilön historia ja luottotiedot ennen kuin sen kanssa tekee mitään kaupantekoa. Nyt se on netin kautta varsin helppoa.

Julkisen puolen töiden osalta olen ihan noviisi. Kerran 1989 kolme viikkoa kutsuttuna sijaisena. Ei mitään hajua, mitä kautta osasivat kutsua. Kai Mollin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyviä huomiota, varsinkin kun työnhaku on myös kaupantekoa johon tulee varautua nopealla hissipuheella jolla myyt itseäsi yritykselle esittelemällä parhaat puolesi, kertomalla sen mikä tekee juuri sinusta erityisen ja perustelemalla miksi juuri sen yrityksen tulee palkata sinut.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ihan tyhmä sana tuo hissipuhe. Työhakemuksen etulehti puoli sivua ja CV:stä on kai sitten eriäviä mielipiteitä, kuinka detaljoitu sen pitää olla. Vähän alasta riippuenkin.

Ennen kuin mitään hakemusta lähettää, kannattaa tosiaan googlailla, katsoa ytj.fi:tä yrityksen perustiedot jne., jos on kyse pienemmästä firmasta, tarkistaa osoite, tie- ja satelliittikartasta katsoa miltä näyttää. Tuo Speak out näytti omakotitalolta hieman syrjäisellä paikalla Ylöjärvellä. Sitten tietysti yrityksen www-sivut tutkia.

Vielä eräs hauska? tarina. Taisi olla jo vajaa nelisen vuotta sitten, kun ajattelin lähettää hakemuksen Saab-Scanialle. Tiedostot olisi kuitenkin pitänyt lähettää käyttäen ikivanhaa IE:tä, joka on reikäinen kuin juusto ja XP:llä tai korkeintaan Vistalla. Kai se olisi onnistunut ostamalla halpa käytetty kone vaikkapa huuto.netistä, mutta kun kyse oli IT-alan hommasta, niin se jäi. Jos heillä on IT-osasto niin kädetön, en sellaiseen seuraan halunnut. Siirtotekniikkana oli Microsoft Silverlight. Ilmeisesti tiedostoja lähettäessä olisi pitänyt voida katsella jotain söpöä firman mainosta. Ihan naurettava ajatus.

Toimituksen poiminnat