rkoski

Miksi USA:n oikeusjärjestelmä on rikki?

Eilisen blogini kommentoinnin ja lisäharkinnan jälkeen kävi selväksi, että järjestelmä on rikki ja tuossa Trump-shown sivuhaarassa (kuollut kissa) Brett Kavanaugh hyvin ilmeisesti syyllistyi valan vannoneena valehteluun eli rikkoi liittovaltion lakia. Tämän lisäksi 1/6-osa alan professoreista oli nähtyään 27.9.-kuulustelun sitä mieltä, että Kavanaugh ei sovellu tuomariksi ja vaikka heiltä ei asiaa oltu kysytty, halusi ilmaista mielipiteensä allekirjoituksellaan kahdessa eri senaatille osoitetussa kirjeessä.

 

Minä en seurannut vaihtoehtoista todellisuutta, mutta eilen julkaistun YLE:n jutun eräs kommentti summannee ainakin jotain siitä:

"....

Ford on ammatiltaan psyko-jotain, ja olikin keksinyt lentopelkoa, klaustrofobiaa jne, ei vain ollut nekään tulleet esiin yli 30v aikana, lentää töissä ja harrastuksissa. "Ammattilaisena" selitti monia asioita, mutta sitten kun kyseltiin sukupuolisen väkivallan uhrien psyykeen korjaamisesta, ei ollutkaan yhtään tuttua, vaikka piti olla ammattilainen. Mikään tarinassa ei pitänyt paikkaansa, väitettyjä todistajia ei löytynyt, kukaan muu ei muistanut bileitä.

Jokunen viikko ennen syytteitä Kavanaughia kohtaan, Fordin koko historia oli pyritty poistamaan internetistä. Kouluaikaisia luokkakirjoja oli leikelty ja hävitetty, mutta ei kaikkia. Paljastuikin ettei ollut väittämänsä puhdas pulmunen, vaan varsin löyhämoraalinen poikien ystävä. Jostain syystä tämä pyrittiin häivyttämään.

Uskokaa huvikseen, että kenet ikinä Trump olisi pyrkinytkään nimittämään korkeimpaan oikeuteen, clintonistit olisivat löytäneet jonoittain naisia (tai miehimyksiä) esittämään samat väitteet, kenestä tahansa! Ja Kavanaughin sekä perheensä lisäksi, kuka kärsii tästä teatterista? Ne naiset ja tytöt, miksei pojat ja miehetkin, jotka ovat oikeasti raiskattu, tai joita on sukupuolisesti häiritty! Koska yksi valehtelija TAAS nakertaa uskottavuutta kaikilta oikeilta uhreilta.

Monet käyttäytymisasiantuntijat ovat analysoineet Fordin kuulemisen, ja ovat toinen toistaan varmempia että juttunsa on sepitettä. Raiskausyrityksen uhri toimii täysin eri tavoin kuin Ford toimi. Ja tällä oli, mitä, 36 vuotta aikaa ilmoittaa tapahtunut. Juuri nyt... Viaton kunnes todetaan syylliseksi, näin sitä pitäisi mennä."

Ehkä siellä vaihtoehtoisessa todellisuudessa on loputkin todisteet Clintonin klaanin useiden miljoonien arvoisesta salaliitosta, mutta palataan sieltä, missä Trump ei valehtele sinne, missä niin tapahtuu uskomattoman usein.

 

Miksi ihmeessä senaatissa pitää muistella, mitä tapahtui lukiolaisten kotibileissä, kun oli juotu enemmän tai vähemmän kaljaa?

Koska vallan kolmijako on rikki. Oikeuslaitoksen pitäisi olla itsenäinen. Ihan niin kuin täällä Suomessakin. Vai olisiko hauskaa tosi-TV:tä neljän tunnin lähetys meidän eduskunnasta, jossa tapahtuisi vastaavaa.

Siirretty kommenteista:

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva

Jaakko Aalto

USA:n korkein oikeus toimii myös perustuslakituomioistuimena. Tässä asemassa se tulkitsee sekä lakien että oikeustapausten perustulainmukaisuutta eli käytännössä käyttää valtaa yli senaatin. Taistelu korkeimman oikeuden tuomarinimityksistä on ollut kautta aikojen kiivasta, joskus suorastaan raivoisaa. Tämä on yhteydessä siihen, että useissa tapauksissa korkeimman oikeuden tulkinnat ovat olleet avoimen poliittisia, kaukana sellaisesta viileän objektiivisesta laintulkinnasta, jollaista perustuslakituomioistuinten toiminnan kuvitellaan ja haaveillaan olevan.

Minä:

Jos tuota kytköstä ajattelee ohjelmoinnin näkökulmasta, niin kyseessä on rekursion käyttömahdollisuus. Jos sen pääsee käynnistämään, se vain kiihdyttää vauhtiaan.

Esimerkiksi
1! = 1
2! = 1 * 2
3! = 1 * 2 * 3
Jne!

Systeemin heikoin kohta!

Joku voisi nimittää sitä takaisinkytkökseksi, mutta sama mekanismi. Virhe systeemikaaviossa, jota ei olisi saanut koskaan tehdä.

Lisäys:

Huh, valehtelu kuulustelussa ei tietystikään jäänyt huomaamatta, mutta elämme tosiaan jänniä aikoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

jep !

Demokraattiproffat lähetteli kirjeitä.
Koko homma oli lavastus.

Kavanaugh sai muutaman viikon ennen kuulustelua kunnolla painetta mediassa, niin paljon, että murtui kuulustelussa muutaman kerran. Ei ollut kova kuin kivi. Ihminen vain heikkouksineen. Varmasti tehnyt elämässään virheitä, niitä huolella tongittiin. Syytön olkoon se joka heittää......

Kyllä on sekaisin jenkkilä ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä kyllä uskon, että lähes kaikki proffat olisi olleet samaa mieltä. Kavanaugh toimi uskomattoman typerästi. Nyt kaikki tietää, että hän on enemmän puolueen kuin oikeuden puolella, hypokriitti, valehtelija ja rikollinen.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

no jos olisi ihan varmuus rikollisuudesta ja valehtelusta, ei olisi kyllä Äänestys mennyt 51-49

toki voi ollakin jotain mutta naurettavaa teatteria koko homma

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #4

Tuon Trump-shown alkuperäinen ohjekirjan on kirjoittanut Machiavelli, ks. http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262046-potu...

Sillä ei niin väliä ole, vaikka kaikki näkee, että teet rikoksen, kunhan kuulut vahvempaan porukkaan. Kaksipuoluejärjestelmässä riittää, että olet suuremmassa porukassa vahvimmalta vaikuttava, joten voi kannattaa pitää omakin porukka hajanaisena.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #5

Mitä rikoksia siis tuli tutkinnassa selville niin että niistä on tuomio tulossa ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

Tuo rikos taisi olla Trumpin pääsy presidentiksi, tätä eivät huijari-Clintonin kannattajat anna anteeksi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #12

Kerro ihmeessä lisää rinnakkaistodellisuudesta, niin kaikki voivat oppia täälläkin sitä varomaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

USA:n demareilla on oma rinnakkaistodellisuus jossa konservatiiveja vastaan saa käyttää mitä tahansa laillista keinoa kuten syyttäminen 35 vuotta vanhasta kähmimisestä. Miksi demarit ollessaan vallassa eivät välittäneet pätkääkään työttömyydestä ja oman maan kansalaisten hyvinvoinnista?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #19

Oikeusjärjestelmässä täällä on paljon muutakin mätää. Muistaaseni täällä on nykyään taas lähes 2 miljoonaa orjaa työleireillä ja kun pääsevät vapaaksi ovat ilman äänioikeutta ja intiaaneja asuu edelleen sotavankileireillä.
Bill Cosbykin taitaa olla jo niin vanha, että hänenkin kähmimiset olisi sivistysvaltiossa aikaa sitten vanhentuneet. En tiedä puoluekantaa. Ja se on kyllä omituista, että senaatissa käydään oikeusistuntoa. Outoa..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #20

Pitäisin edelleen oleellisena kysymyksenä, miksi demokraatit eivät ole välittäneet kansalaisten hyvinvoinnista sitten 80-luvun? Trump tarttui juuri tähän ongelmaan ja lupasi ansiotyötä työttömille eikä millään suomalaisella tapaa jossa valtio maksaa palkan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #21

Ei hajuakaan. Kerran olen "täällä" oikeasti käynyt -97 katsomassa videolinkin kautta historian suurimmaksi jäävää shakkiottelua. Kukaan ei tykännyt Donald Trumpista silloinkaan, kun oli saanut Manhattanin vuokrat kohoamaan pilviin. Sitten kävin vielä sen toisen kuin Elielin, mutta Saarisen suunnitteleman portti länteen huipulla. Se joita McDonalsin logossa on kaksi.

Äänestys alkoi, heippa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tämä ei ole pelkästään USA:n oikeusjärjestelmän ongelma, vaan osa Metoo-kampanjan sisäänrakennettua ongelmaa ja lieveilmiöitä. Metoo:lla oli jo syntyessään poliittinen tilaus sillä raiskaahan valkoinen mieskin. Nyt peto on kuitenkin päässyt irti ja Metoo on alkanut korvata menneisyyden kaduilla lynkkaushaluisina riehuvia roskajoukkoja.

Otetaan esimerkkinä Aku Louhimiehen juttu. Akun kujanjuoksu linkittyy ajallisesti lähestyvään Talvisodan ensi-iltaan ja suosion kohinaan. Miksi menneisyyden vääryyksien paljastamisen ajankohdaksi valikoitui juuri tämä hetki, eikä tapahtumille ajankohtainen... Miksi tapahtumista ei koskaan haluttu keskustella kasvokkain?

Akulle oli lähetetty viestiä aiemmin että yhteistyö oli toiminut kivasti ja olisi kiva päästä taas kuvioihin. Talvisotaan ei näemmä ovet kaikille avautuneet. Sitten tuli ilmi että siitä Talvisodasta tulee ehkä kaikkien aikojen elokuva. Se kaikki oli aistittavissa ja tuotannosta ulosjääneille tuli varmasti katkera mieli. "Se osa olisi kuulunut minulle. Ei sille Vesalalle tai sille tuntemattomalle venäläiselle naikkoselle. Aku Louhimies on mulkku."

Ihmismieli on siitä merkillinen, että kun se menettää katkeroituessaaan objektiivisuutensa, menneisyydenkin muistot alkavat värittyä. Se mikä oli silloin ok, onkin nyt hirveä vääryys.

Ja olihan se jo aatteellisesti väärin että kansallistuntoa nostattava elokuva jossa miehet olivat pääosissa nousisi kaikkien aikojen menestykseen. Ei siis tarvitse ihmetellä miksi toimittaja kyselee, että miksi naiset eivät olleet pääsosassa Talvisota-elokuvassa.

Metoo on muuttunut työkaluksi omien poliittisten aatteiden ajamiseen. Näin siinä uskon käyneen.

Metoo on rikki.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Oikeutta ei yleensäkään pitäisi käydä julkisuudessa, mutta rikkinäisessä järjestelmässä se voi ehkä olla järkevääkin joskus. Molemmin puolin tuo Kavanaughin tapaus oli arvoton.

Suomessa metoo on rikki minunkin mielestäni, mutta se on off topic.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Miksi ihmeessä senaatissa pitää muistella, mitä tapahtui lukiolaisten kotibileissä, kun oli juotu enemmän tai vähemmän kaljaa? Koska vallan kolmijako on rikki".

Aivan. USA:n korkein oikeus toimii myös perustuslakituomioistuimena. Tässä asemassa se tulkitsee sekä lakien että oikeustapausten perustulainmukaisuutta eli käytännössä käyttää valtaa yli senaatin. Taistelu korkeimman oikeuden tuomarinimityksistä on ollut kautta aikojen kiivasta, joskus suorastaan raivoisaa. Tämä on yhteydessä siihen, että useissa tapauksissa korkeimman oikeuden tulkinnat ovat olleet avoimen poliittisia, kaukana sellaisesta viileän objektiivisesta laintulkinnasta, jollaista perustuslakituomioistuinten toiminnan kuvitellaan ja haaveillaan olevan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika uskomaton himmeli. Sitten kun siellä vielä on vääntöä siitä, mikä kuuluu keskus- ja osavaltioille, niin ihme, että toimii. Nyt siellä ollaan aloittamassa vääntöä siitä, kuuluuko netin neutraliteetti kummalle tasolle. Kannabis on tietysti tunnetumpi vastaava tapaus. Ihan vaan jo teknisiä systeemejä rakentaneena haluaisi kaiken olevan mahdollisimman yksinkertaista vähän osia vaativaa.

Vaikka tämä on taas jo vähän asian vierestä, niin olen ajatellut lisää aiheita, jotka siinä maassa on rikki. Kielen rikkonaisuudesta jo kirjoitin http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/26... Seuraava aihe voisi olla opetusjärjestelmä. Common Core State Standards Initiative on se yleisempi K12 tasolle asti eli lukioon ja sitten oli se joku toinen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos tuota kytköstä ajattelee ohjelmoinnin näkökulmasta, niin kyseessä on rekursion käyttömahdollisuus. Jos sen pääsee käynnistämään, se vain kiihdyttää vauhtiaan.

Esimerkiksi
1! = 1
2! = 1 * 2
3! = 1 * 2 * 3
Jne!

Systeemin heikoin kohta!

Joku voisi nimittää sitä takaisinkytkökseksi, mutta sama mekanismi. Virhe systeemikaaviossa, jota ei olisi saanut koskaan tehdä.

Kiitos Jaakko!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ja tuon kautta Trumpilla menee taas melko kiistatta hyvin. Sopivasti juuri ennen marraskuun tärkeitä vaaleja. Jopa CNN tunnustaa tuon:
https://edition.cnn.com/2018/10/06/politics/donald...

Korkeimman oikeuden voimasuhteet ovat keikahtamassa Trumpin aikana. Tuosta moni republikaani olisi antanut ilolla vaikka toisen kätensä tai äänestänyt Luciferia.

Nyt kun tuollainen ihme tapahtuu, ja talousluvut ovat samalla erinomaiset, niin demokraattien voitonmahdollisuudet eivät välttämättä ensi kuussa olekaan yhtä varmat kuin moni ennakoi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos ajattelee, että maa on jakaantunut kahtia, joo. Mutta jos ajattelee, millä keinoin, niin kuinka moni nainen siirtyy demokraattien puolelle? Ja varmaan yleensäkin republikaanien touhu alkaa yhä enemmän inhottamaan. Pyrrhoksen voitto?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Maa on jakautunut aika lailla kahtia. Ja joidenkin tilastojen mukaan paljon naisia on siirtynyt demokraattien puolelle. Mutta viekö tuo nyt sitten vaalivoittoihin vielä - aika näyttää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #17

Oli paljon rauhallisempaa, kun olin kuukauden Financial Timesin lukija. Nyt on menossa Washington Post. Ihan erilainen systeemi ja presidentti kertonut, että hän voisi vaikka tappaa jonkun "huvikseen" menemättä suoraan linnaan. Huh. Nyt ymmärtää tosi hyvin, minkä takia Koivisto halusi kai melkein ensi töikseen vähentää presidentin valtaoikeuksia. Ja ymmärtää EU:n muuttamisen hitauden siunauksellisuuden.

Siirryin ihan turhan jännään aikaan, huh.

Varmaan tuntuu jenkeistäkin samalta ja tekevät saman kuin täällä tehtiin Kekkosen jälkeen. En oikein usko, että republikaanienkaan piirissä tykätään nykyisestä kyydistä. Ja se Breitbart-tyyppi kertoi tavoitteensa olevan tuhota systeemin. Kahjola.

FT:n kuukauden kokeilu 1 €, samoin WP, sitten...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vielä yksi aiheeseen liittyvä linkki Ajankohtainen painajaisnäky 1930-luvulta. Demokratian voi tosiaan muuttaa tyranniaksi näköjään aika helpolla.

Seuraava vaihe on varmaankin hivuttaa osavaltion laki osavaltion lakien tilalle yhä enemmän ja estää sisäinen kapinointi

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jotain toivoa:

When Kavanaugh is confirmed, impeachment could follow. Here’s how.

..............
Kavanaugh, she wrote, “lied. Under oath. And he did so repeatedly.”
..............

Ei kaikki ole sokeita.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

En vertaisi sitä ohjelmointiin, melko yleisesti tulee bluescreen ;)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kavanaugh valittu äänin 50 - 48.

Toimituksen poiminnat