rkoski

Perustuslakivaliokunta linjaa: lisää totaalikieltäytyjiä linnaan

Minä olen sivarina ja totaalikieltäytyjänä vanha jäärä 80-luvulta. Nykymeno on osin parempaa, mutta myös huonompaa ja kokonaisuudessa valitettavasti kuitenkin huonompaa. Ainakin virallinen linja. Nyt perustuslakivaliokunnan linjan mukaan Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta pitäisi lopettaa. Odotan mielenkiinnolla milloin ahvenanmaalaisten ja naisten vapautus myös päättyy.

http://www.akl-web.fi/ihmisoikeudet/Perustuslakivaliokunta_linjaa_lis_to...

http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93534-vankila-lomakohteena-ja-yht...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Blogauksen logiikka jäi jotenkin hämäräksi. Ihanko tosissasi pidät ihmisten kohtelemista eriarvoisesti uskontonsa perusteella oikeutetuksi?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

En, mutta "yleinen" asevelvollisuus ei Suomessa koskaan ole ollut yleinen tai tasa-arvoinen. Tuon halusin tuoda esille ja Jehovat nyt vaan sattuivat olemaan linjalla. Kaikki kunnia heille johdonmukaisesta linjasta, jolla saivat vapautuksen Kekkosen myötävaikutuksella. Olen siis yleistä asevelvollisuutta vastaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Laki on vuodelta 1985, joten tokkopa Kekkonen vaikutti asiaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #3

Tarina on aika pitkä. Yksi hyvältä vaikuttava versio siitä on Mielipidevankeja "keskitysleirillä" – Lue, miksi Jehovan todistajat vapautettiin asevelvollisuudesta vuonna 1985. Siitä katkelmia:

"Keväällä 1968 ruotsalainen Se-lehti julkaisi Karvian laitoksesta artikkelin otsikolla ‘Suomalainen keskitysleiri’."

"Muutaman kuukauden kuluttua leiri sai vieraita. Leinonen huomasi parakin ikkunasta pihalla seurueen, jonka kärjessä asteli pitkä mies.

– Se oli tasavallan presidentti Urho Kekkonen."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiväthän he enää linnaan joudu, kun Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on huomauttanut Suomelle asiasta. Saavat vain pannan jalkaansa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tällä hetkellä ei taida olla yhtään totaalikieltäytyjää vankilassa, mutta tilanne on todella monimutkainen. Uusin tärkeä käänne ennen lakiesitystä oli:

"Helsingin hovioikeus antoi 23.2.2018 ratkaisun, jonka mukaan totaalikieltäytyjien tuomitseminen on syrjivää palvelusvelvollisuudesta rauhan aikana vapautettuihin Jehovan todistajiin verrattuna. Marraskuussa 2018 Korkein oikeus päätti olla myöntämättä valituslupaa tapauksesta, joten vapauttava ratkaisu jää pysyväksi. Käytännössä ratkaisut ovat merkinnut sitä, että vakaumukselliset totaalikieltäytyjät saavat tällä hetkellä pääsääntöisesti vapauttavia tuomioita."

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Miten voi olla sivari ja totaalikieltäytyjä yhtä aikaa?
Jehovan todistajien oppi kielsi ase- ja siviilipalvelukseen osallistumisen sinä aikana, kun vapautus säädettiin.
Nykyään siviilipalvelus on sallittua, jos se ei liity maanpuolustukseen. Siksi Jehovan todistajien ei tarvitse mennä enää vankilaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aiheeseen liittyvä lainsäädäntö on todella erikoista ja sen takia on mielestäni ihan hyvä tapa yksinkertaistaa varsinkin otsikko- ja ingressitasolla. Käytin itsestäni totaalikieltäytyjä-nimitystä lähinnä sen takia, että olin tosiaan ihan oikeassa vankilassa koko tuomioni ajan. Jo 80-luvun lopulla oli yleinen käytäntö, että totaalit pääsivät avovankilaan niin pian kuin paikka vain saatiin järjestettyä. Tosin ennen Turun lääninvankilaan menoani tutustuin paikkaan vierailemalla siellä totaalia, joka opiskeli Turun Yliopistossa ja sen takia Kakolanmäki oli hänelle sopivin paikka.

Oma tarinani on alustuksen jälkimmäisen linkin takana ja minä olin tietysti tarkemmin sanottuna osittaiskieltäytyjä.

Toimituksen poiminnat