rkoski

Yhdysvaltojen huumekriisin todellinen syy

Keskimäärin 130 amerikkalaista kuolee joka päivä opioidien, kuten heroiinin, hydrocodonen, codeinin, morfiinin ja fentanyylin  yliannostukseen. Suunnilleen 70 prosenttiin näistä kuolemista liittyi reseptilääkkeiden käyttö. Lääkkeen yliannostus on nyt yleisin tapaturmaisen kuoleman syy Yhdysvalloissa ja opioidiriippuvuus sen juurisyy. Lähde: Harvard Medical School

Toinen kuvaava vertailu on, että Vietnamin sodassa amerikkalaisia sotilaita kuoli 58 220 ja viimeisen 20 vuoden aikana yliannostuksiin on kuollut noin 400 000 amerikkalaista, pelkästään vuonna 2017 47 600 eli lähes Vietnamin sodan verran vain vuodessa. Jos kasvuvauhti on sama kuin 2015 - 2017 kuolee tänä vuonna 62 600 ja 2021 77 600. Suomalaisia sotilaita kuoli 83 - 95 tuhatta toisessa maailmansodassa.

Vaikka suuret lääkeyhtiöt ovat nyt lakituvissa ja ongelma tiedossa ei reseptiopioidien vähentäminen auta. Laiton heroiini on maksaa vain kolmanneksen ja saatavuus levinnyt koko maahan. Lääkeyhtiöt ovat luoneet valtavan asiakaskunnan, kun 58 % amerikkalaisista käytti vielä 2017 reseptiopioideja. Pitkäaikainen opioidien käyttö aiheuttaa aina riippuvuuden ja rikollisille kelpaa raha siinä missä lääkeketjullekin. Lakituvissa on myös jakeluyhtiöitä ja lääkäreitä.

Suurimpana syyllisenä pidetään yleisesti lääkeyhtiö Purdue Pharmaa,  jota vastaan on nostettu syytteitä lähes jokaisessa osavaltiossa, Guardianin mukaan jo ainakin 48:ssa. Purdue Pharma aloitti koko sotkun 1996 muka turvallisella OxyContinilla ja rahoitti lääkäreiden 20 000 koulutusohjelmaa ensimmäisen kuuden vuoden aikana. Tutkimustulokset olivat tietysti vääristeltyjä.  Myös muut lääkeyhtiöt, kuten Johnson & Johnson ovat saaneet syytteitä ja Purdue Pharman omistajasuvun, Shacklereiden hyväntekeväisyyssäätiön logoa ei enää haluta yliopistojen ja museoiden tiloihin ja pankitkaan eivät huoli yhtiötä asiakkaakseen. Insys maksoi lääkäreille lahjuksia ilmeisesti vaarallisimman opioidilääkkeensä määräämisestä, jonka FDA oli hyväksynyt vain terminaalivaiheen syöpäpotilaille, mutta vakuutusyhtiöille kerrottiin, että muutkin potilaat ovat sellaisia.

Tämä on isompi tai tärkeämpi uutinen USA:ssa kuin Trump-show, savuverho kansanmurhalle.

Törmäsin ilmiöön lukiessani melko tiiviisti The Washington Postia viime syksynä ja olen sen jälkeen ihmetellyt, ettei siitä vaikuta uutisoitavan Suomessa lainkaan. Nyt kun päätin kirjoittaa aiheesta, tein haun Purdue Pharma YLE:n sivuilla ja artikkeleja löytyi 2, MTV uutiset sivustolla tulos oli 0 ja HS:n sivuilla 9. Hesaria en seuraa säännöllisesti, joten ei ihme, että asia on mennyt minulta ohi, kun aihealue ei erityisesti kiinnosta. The Guardian löysi opioid crisis 196 kertaa.

Suomessa luotetaan terveydenhoitojärjestelmään ja USA:n kaltainen tilanne vaikuttaa aivan uskomattomalta, joten esimerkiksi Trumpin sanoma, että suurin ongelma on Meksikon vastainen raja, vaikuttaa ihan uskottavalta.

Hesarissa Laura Saarikosken Trump ajaa kuolemantuomiota huumekauppiaille, mutta ei tietenkään lääketehtailijoille, jotka aiheuttivat epidemian on mielestäni hyvä tiivistelmä aiheesta ja https://www.theguardian.com/us-news/opioids antaa laajan yleiskuvan.

Jos Kokoomuksen ajama terveydenhuollon yksityistäminen olisi edennyt, olisimmeko saaneet tulevaisuudessa lukea vastaavia otsikoita kuin USA:ssa tänä keväänä: Doctor who was paid by Purdue to push opioids to testify against drugmaker ja Billionaire founder of opioid firm guilty of bribing doctors to prescribe drug. Hesarin vain tilaajile -artikkelissa kerrotaan, että Suomessa terveyskeskuslääkärit soittavat julkisen puolen kipuklinikoille epäselvissä tapauksissa, mutta USA:n kaltaisia ongelmia on pienessä mittakaavassa yksityisellä puolella.

Yllä olevaa muokattu melko paljon 5.6. 21:00

Lisäys: Subsys Rap Video Created by Insys Pharmaceuticals

This is an actual music video created by Insys Pharmaceuticals. This video was played for the jury in a case in which Insys is charged with creating a kickback scheme for physicians who prescribed the drug.

Kickback scheme = Lääkärit saivat rahaa Insysiltä, jos määräsivät Subsysiä.

The Guardian:

Sales of Subsys surged as a result of the company’s aggressive marketing, rising from $14m in 2012 when the drug came on the market to nearly half a billion dollars five years later. Fentanyl is a powerful and highly addictive drug that has killed more people than any other opioid over recent years, although most of those who overdose do so on illegal versions of the drug smuggled into the country.

Prosecutors said the kickback scheme was one factor in the opioid epidemic as doctors “saw a huge payday that potentially put people’s lives in danger”. They showed the jury emails in which a former Insys CEO said certain doctors were “owned” by the company because of the amount of Subsys they prescribed.

Härskiä toimintaa ja jopa 20 vuotta kakkua tulossa johtajille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomessa ei onneksi juuri ole kuin lääkeopioidien väärinkäyttöä, mutta Etelä-Helsingissä Virossa on suurikin ongelma fentanyyli ja karfentaliiniäkin tavataan useammin. Pitäisi kai tehä jottai...
Vaikka, että kannabis edes otettaisiin vaihtoehdoksi, eikä kannabista pyytäviä kipupotilaita ajettaisi niiden pariin?
"The opioid overdose epidemic is arguably the worst public health crisis in U.S. history. At the time of this publication, more people are dying than at the peak of the AIDS epidemic, and for the first time, drug overdoses outnumber automobile and handgun deaths.165 A continental crisis of this magnitude warrants the immediate implementation of novel strategies that prevent opioid misuse, overdose, and death.
Growing pre-clinical and clinical evidence appears to support the use of cannabis for these purposes. The evidence summarized in this article demonstrates the potential cannabis has to ease opioid withdrawal symptoms, reduce opioid consumption, ameliorate opioid cravings, prevent opioid relapse, improve OUD treatment retention, and reduce overdose deaths. Cannabis' greatest potential to positively impact the opioid epidemic may be due to its promising role as a first line analgesic in lieu of or in addition to opioids. The comparative efficacy of cannabis alone or in conjunction with current medication-assisted OUD therapies is not well characterized. However, no other intervention, policy, pharmacotherapy, or treatment paradigm has been as impactful as cannabis legislation has been on the rates of opioid consumption, overdose, and death."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135562/

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla ei valitettavasti/onneksi ole juurikaan omia kokemuksia aiheesta, mutta mielestäni kannabis-kieltolaki on typerä. Itse suosin kuitenkin endorfiinia ja kyllä chilipää on aika lailla samanlainen laillinen nisti kuin urheiluhullut ja saunassa itseään polttavat.

Wikipediasta: Laughter may also stimulate endorphin production; a 2011 study showed that attendees at a comedy club showed increased resistance to pain.[19] Endorphins are also released during various activities including eating food, sex, orgasm, listening to music and eating chocolate.

Musiikin osalta sanoisin, että Bachin Matteus-passion kuunteleminen tuottaa parhaan endorfiini-humalan, mutta niitä kännejä ei viitsi usein vetää, kun teos kestää yli kolme tuntia ja ensimmäisellä kertaa livenä vaikutus muistaakseni alkoi vasta jossain loppukolmanneksella.

Endorfiinit löydettiin vasta 1974, joten se selittänee lääkekäytön puutteen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuo edX:ssä oleva Harvardin kurssi on todella hyvin toteutettu ja ilmainen, jos ei tarvitse siitä todistusta. Katsoin hieman alkua Andrew Kolodnyn luennosta ja se kelpaisi YLE:n selkouutisten esimerkiksi poislukien sanaston, mutta kun videon vieressä pyörii noin 20 rivin tekstitys, jonka voi myös erikseen ladata koneelleen, voi sen heittää vaikka google-kääntäjään tai googlata yksittäisiä sanoja. Samalla siis erittäin hyvää kieliopetusmateriaalia. Vaikka minä osaan hyvin laajasti englantia, on siinä puutteita ammattisanastoissa, kun ei niitä suomeksikaan yleensä kunnolla osaa.

Siis kirjoituksen ensimmäinen linkki. Kyllä MOOC on ihana asia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sietäisi pohtia, onko huumeongelma yksilön, vai ympäröivän yhteisön vastuulla ?

Nykyvenäjän huumeongelma lienee vieläpä jenkkilääkin pahempi, vaikka maassa ei juurikaan muutoin lääketehtailusta ymmärretä yhtään mitään.

Joissakin maissa katkaistaan taas kaula huumeiden jakelun ja käytön seurauksena, mutta ongelma ei näytä silti poistuvan.

Jatkosodan jälkeen Suomeenkin jäi paljon sotilasnarkkareita, jotka olivat tavanomaisia terveydenhuollolle vielä 1980-luvulle asti, eli Vietnam ei tässä suhteessa ollut mikään poikkeus, vaan jatkumo.

Yhdysvaltojen huumekriisin todellinen syy on huumeiden saatavuus ja sillä vaurastuminen, eikä mikään muu.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

En löytänyt pienellä etsimisellä Venäjän lukuja, mutta https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic kertoo, että noin 80 % kaikista lääkeopioideista käytetään USA:ssa ja Euroopassa suurin suhteellinen kuolleisuus on Skotlannissa, joka kyllä jättää ihmettelemään oliko Venäjä laskettu mukaan, vaikka se sitä Uralille asti onkin.

Tietysti jos alkoholi lasketaan huumeeksi, joka se kyllä on ja kaikkein pahin, niin Venällä on iso ongelma.

En lähtenyt tutkimaan ja kuvaamaan USA:n rikollista terveydenhoitojärjestelmää laajemmin, mutta mainittakoon, että sairausvakuutusyhtiötkin ovat lahjontakuvioissa mukana. Insys Therapeuticsin johtajat ovat sentään saamassa jopa 20 vuotta vankilaa, joka vastaa suomalaista elinkautista, murhasta saatavaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Opioidien skaala on laaja, eikä näistä varmaankaan pidetä suurta kirjanpitoa Venäjällä tai Kiinassa. Kiinassa myytiin vielä jokin aika takaperin postimyyntinä kaikkein vahvimpia
ja jopa 10.000 kertaa morfiinia vahvempia opioideja netin välityksellä.

Usassa on todellakin hoopoiltu opioideien kanssa ja varsinkin alueellisesti mm. Wisconsinissa.

Kaikesta huolimatta opioidit ovat mitä parhaita ja inhimillisiä kipulääkkeitä, joiden väärinkäyttö hoidon ulkopuolella on sitten aivan eri asia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #11

"Kaikesta huolimatta opioidit ovat mitä parhaita ja inhimillisiä kipulääkkeitä, joiden väärinkäyttö hoidon ulkopuolella on sitten aivan eri asia."

Lisäisin tähän et on lyhyessä käytössä kivun hoidossa hyvä homma, eivät kyllä sovellu pidempiaikaiseen käyttöön, tulee liikaa haittavaikutuksia.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #25

Taisi Harvardin kurssissa tai Hesarin Suomen tilanteen vain tilaajille jutussa, että soveltuvat akuuttiin kipuun ja krooniseen vain poikkeustapauksissa. USA:ssa eräs suuri ongelma on, että halvalla sairausvakuutuksella saa vain pillereitä. Obamacare olisi varmaan tuon korjannut, mutta Trumpin halvempi ja parempi on tietysti, että kaikille vain pillereitä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Suomessa puoli miljoona ihmistä syö masennuslääkkeitä...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ne eivät ole opioidipohjaisia, mutta kyllä niilläkin tehokkaasti saa päänsä sekaisin yhdisttynä alkoholin käyttöön.

Maailman onnellisin kansa ei osaa iloita eikä juhlia ilman päihdyttäviä aineita tai kemikaaleja.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen
Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vuonna 2017 58 prosentilla amerikkalaista oli opioidiresepti: https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic_in_t... Suurin osa varmaan käyttää lääkkeenä ja vaikka olisivat riippuvaisia, voi opioideja käyttää ilmeisesti useita vuosikymmeniä ilman suuria haittoja. Nuorena ihmettelin William Burrougsin tarinaa, kun hän oli melkoisen hyvä kirjailija vaikka oli käyttänyt heroiinia monia vuosia. Hänellä oli kuitenkin riittävästi rahaa käytössään.

Jossain vanhassa jutussa kerrottiin Purdue Pharman johtajan ihmetelleen kuolemantapausten vähäisyyttä verrattuna käyttömääriin. USA:ssa jos ei ole varaa kalliiseen vakuutukseen saa vain pillereitä ja helposti menettää työnsä tms. riippuvuuden takia ja sitten ostetaan halvempia aineita kadulta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kauhun mestari Stephen King on myösntänyt julkisesti kirjoittaneensa pelottavimmat romaaninsa kipulääke ja huumehöyryissä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #10

Alaston lounas kirjana aikoinaan taisi mennä minulta aika paljon ohi, kun se kuvasi niin outoa ja erilaista mielenmaisemaa, mutta Cronenbergin filmatisointi oli mahtava. Imdb tosin kertoo, että elokuva perustuu hyvin löyhästi kirjaan ja siitä taitaa olla 40 vuotta, kun sen luin. Siihen aikaan "huumevalistus" oli hyvin pitkälti pelkkiä valheita ja ja tuo kirja oli yksi syistä, jonka takia lopetin siihen uskomisen.

Olen nyt suorittanut Harvardin kurssin How can opioid misuse and addiction be treated? -osion ja kyllä USA:ssa paljon hyvääkin on, esim. erityiset huumetuomioistuimet, joissa yleisin tuomio on vieroitushoito ehdonalaisessa ja kerran kuukaudessa alkuhoidon jälkeen saa opioidien toiminnan estävää lääkettä, joten retkahdukset on aika mahdottomia. Tilanne kyllä vaihtelee ilmeisesti paljonkin eri osavaltioiden ja tuomioistuintenkin välillä. Tyypillisesti republikaanijohtoisissa paikoissa on käsittääkseni tapana laittaa mustat pakkotöihin ja viedä äänioikeus, jotta eivät pääse äänestämään demokraatteja. Tuota ikavämpää puolta kurssilla ei oikein käsitelty.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kosonen, Höpö höpö.

Mitähän masennuslääkkeitä nyt tässä tarkoitat ?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Veikkaisin että Kosonen tarkoittaa Diapamia ja muita diatsepiinilääkkeitä. Niitä käytetään alkoholin kanssa pään sekoittamiseen, vastoin lääkärien varoituksia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #13

Diapam ei ole masennuslääke, vaan ahdistusta laukaiseva lääke, johon kehittyy riippuvuus etenkin suurilla annoksilla ja pitkäaikaiskäytössä. Sama ei päde antidepressantteihin eli masennuslääkkeisiin, joiden toimintaperiaate ja vaikutus on aivan toisenlainen. Ei antidepressanteilla käydä katukauppaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Voimakkain antidepressantti ja dopamiinia lisäävä lääke lienee kokaiini. Muut antidepressantit ovat vaikutuksiltaan hillittyjä, tai jopa olemattomia - alkoholin kanssa tai ilman.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #16

Kokaiini on huume, joka luokitellaan psykostimulantteihin – se ei suinkaan ole mikään lääkevalmiste, eikä sitä määrätä reseptillä laillisesti missään maassa.

Antidepressantit vaikuttavat yksilöllisesti depressiosairauteen, mahdollisesti koska olemme jokainen geneettisesti ainutkertaisia ja lääkevaikutukset välittäjäaineiden tasapainoon ovat samoin yksilöllisiä. Mitään humalaa, pilveä tai euforista nuppinsa sekoittamista niillä on turha tavoitella. Sen sijaan normaalin viiveen jälkeen ne korjaavat vaihtelevasti syvääkin masennustilaa; olen nähnyt sekä dramaattisia paranemisia viikon sisällä (vaikka tavanomaisesti hoidollisen vaikutuksen tuloon voi kulua 2-3 viikkoa) että tehottomaksi jääneitä hoitoyrityksiä, jolloin kuitenkin toisenlainen antidepressantti voi olla tehokas. Hoitamaton masennus voi tappaa, ja aiheuttaa jatkuvasti suuren osan työkyvyttömyydestä.

Alkoholin sotkeminen masennuksen hoitoon on paha virhe, koska se ainoastaan pahentaa asioita, vaikuttaessaan aivojen neurokemiaan vastakkaisesti kuin antidepressantit.

"Virkistyskäytöksi" nimitetty tahallinen nuppinsa sekoittaminen ei ole pitkän päälle viisasta millään aineella, käytettiinpä siihen etyylialkoholia, liuottimien haistelua, voimakkaiden kipulääkkeiden väärinkäyttöä tai ahdistusta laukaisevia anksiolyyttejä. Ihmisellä on eläessään vain yhdet aivot, ei niitä voi korjata eikä vaihtaa, vaan samoilla pitäisi pärjätä loppuun saakka. Niiden myrkyttäminen huvikseen on lyhytnäköistä, riippuvuutta aiheuttaviin aineisiin koukkuun jääminen on varsin yleistä eikä vierottautuminen niistä ole aina helppoa.

Sairauden asteisten häiriötilojen (psykoosit, masennustilat, vaikeat ahdistuneisuushäiriöt) hoitaminen asianmukaisesti yhteistyössä alan erikoislääkärin kanssa hoito-ohjeiden mukaan kannattaa. Psykoterapia ja lääkehoito eivät ole toisiaan pois sulkevia vaihtoehtoja, vaan usein parhaat hoitotulokset saadaan molempia asiantuntevasti yhdistäen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #17

Kerro joku muu antidepressantti, joka lisää mielihyväainetta dopamiinia yhtä paljon, kuin mitä kokaiini tekee? Kokaiini on vain aivan liian tehokas ja järjestelmällisen lääketeollisuuden ulkopuolella oleva vapaa patentoimaton yhdiste, joka on todellisuudessa myös huume.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #18

En rinnasta huumeita antidepressantteihin, koska niillä on aivan eri käyttötarkoitukset.

Kokaiini ei auta masennussairauteen -- eihän nuppinsa sekoittaminen mitään hoitoa ole. Sotket näköjään hetkellisen mielihyvän / mielipahan ja depressiosairauden ja sen hoidon.

Kokaiini aiheuttaa riippuvuutta ja on totta kai myös neurotieteellisen tutkimuksen kohde, mutta lääkkeellistä arvoa sillä ei ole.

https://www.nature.com/search?q=cocaine&order=rele...

Kyllähän näitä "vapaita patentoimattomia yhdisteitä" kehitellään maailmassa koko ajan lisää huumekaupan tarpeisiin, koska rikolliset rikastuvat niillä. Oma-aloitteisista koekaniineista ei heillä näytä olevan puutetta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #21

"lääkkeellistä arvoa sillä ei ole."
Kyllä sitä käytetään nenä- ja nieluleikkauksissa Suomessakin, ihan tänä päivänä. Hyvä puudute kun on.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Bronkoskopiassa eli keuhkotähystyksessäkin edetään hiljalleen syvemmälle kokaiinilla puuduttaen yskäreflexin välttämiseksi. Määrät toki ovat niin pieniä, ettei siinä kuitenkaan kokaiinipöllyssä olla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #21

"Oma-aloitteisista koekaniineista ei heillä näytä olevan puutetta."
Ei ole, ja kysyntään vastataan tarjonnalla, tätä lainalaisuutta ei kieltolaki kumoa. Ihminen kun on kokeilunhaluinen ihan perusluonteeltaan ja erilaiset päihteet kuuluvat koko ihmiskunnan historiaan, eiväthän ne olleet kiellettyjä kuin muutaman vuosikymmenen globaalisti. Onneksi tuohon virheeseen on herätty ja laillistamis-dekriminalisaatio leviää pitkin poikin. Järjetöntä lukita aikuisia ihmisiä vankilaan, koska he haluavat päihtyä jollain muulla, kuin alkoholilla, joka on yksi haitallisimmista päihteistä niin käyttäjälle, kuin yhteiskunnalle (aiheuttaa mm. riskikäyttäytymistä ja väkivaltaa).
"People – scientists and civilians alike – often associate intelligence with positive life outcomes. The fact that more intelligent individuals are more likely to consume alcohol, tobacco, and psychoactive drugs tampers this universally positive view of intelligence and intelligent individuals. Intelligent people don’t always do the right thing, only the evolutionarily novel thing."
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-scie...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #21

Eräs poikkeus masennuslääkkeiden soveltuvuudesta päihdekäyttöön on bupropioni (esim. Voxra).

Tosin mainittakoon nyt alkuunsa että bupropioni on NDRI-lääke eikä mikään SRNI- tai SSRI-lääke, joita eniten ja useimmin määrätyt masennuslääkkeet pääsääntöisesti nykyisin ovat. Buprepioni on suhteellisen harvinainen masennuslääkkeenä, mutta soveltuu tupakoinnin lopettamiseen ja tietyissä tilanteissa ADHD-oireiston hoitolääkitykseksi.

Voxraa käytetään jonkinverran suonensisäisesti lähinnä "piririippuvaisten" keskuudessa "korvikkeena" tai muuten päihtymistarkoituksessa. Käsittääkseni sen vaikutus on lähinnä "lyhyt humaus" ja sen haittavaikutukset ovat erittäin haitalliset ja vaaralliset IV-käytössä. Sen apuaineena on mm. sitruunahappoa ja se on suhteellisen syövyttävää. Se tuhoaa elimistöä paljon nopeammin ja enemmän mitä esimerkiksi hyvälaatuisen ja järkevästi jatketun amfetamiinin IV-käyttö.

Jos "piripäiden" ja muiden "rännääjien" käsivarret alkavat normaalia enemmän tulehtumaan, iho-oireilemaan ja "muuttamaan" väriä niin silloin yleensä on innostuttu joko Voxran tai Dormicum-lääkeväärennösten IV-käytöstä enemmässä määrin.

Voxra on yksi pahimmista "paskoista" mitä voi suoneensa lykätä päihtymistarkoituksessa. Todella haitallista ja vaarallista.

Sanottakoon nyt vielä tarkennukseksi että millään yleisellä SSRI- tai SRNI-lääkkeellä ei ole mitään päihdekäyttöpotentiaalia. Tosin niillä jatketaan joissain tapauksissa "pulvereita" myyntipainon lisäämiseksi tai uskotaan "urbaanilegendoihin" niiden positiivisesta vaikutuksesta essojen tai amfetamiinin käytön yhteydessä tai piristeiden haittojen vähentämisestä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Eikös Lyricaa käytetä myös ahdistuneisuuden lievittäjänä, vaikka se epilepsialääke onkin? Poliisituttavani kertoi sitä olevan katukaupassa aika yleisesti.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #37

En tiedä onko pregabaliini lisätty jo huumausaineluetteloon. En nyt ruvennut uusinta luetteloa tarkastamaan mutta vuosi pari sitten se oli vain lääkeaineluettelossa. Kyseessä ei ole silloin huumausaine vaan lääkeaine ja käytännössä pregabaliinin päihdekäyttö oli laillista. Tosin autonratissa pregabaliini katsotaan päihteeksi ja rattijuopumustuomio kyllä tulee. Pregabaliinia ei tosin saa luovuttaa, maahantuoda, myydä jne. kuten muitakaan lääkeaineita, mutta huumausaine se ei ainakaan aikoinaan ollut.

Lyrica oli monena vuonna Suomessa kymmenen myydyimmän reseptilääkevalmisteen joukossa. Se oli suhteellisen kallis lääke, joka soveltui hyvin päihteeksi ja johon sai helposti reseptejä. Lyricat ovat tälläkin hetkellä yksi kysytyimmistä apteekkilääkkeistä joita halutaan päihdekäyttää tietyissä porukoissa. Tosin enää niihin ei saa helposti reseptejä.

Lyrica on tullut neljänneksi aineeksi (alkoholin, buprenorfiinin ja "bentsojen" lisäksi) huumausainekuolemien löydöksissä. Se on isoilla annoksilla riskialtis päihde (aiheuttaa helposti epileptisiä kohtauksia) ja omaa todella kovan riippuvuuspotentiaalin. Henkilöt jotka ovat päihdekäyttäneet Lyricaa rajuilla kerta-annoksilla kuvaavat sen "laskujen" ("masennuspäivän") tulevan viiveellä ja olevan pahempi kuin monilla yleisillä huumausaineilla ja ne henkilöt jotka ovat "Lyrica-koukussa" kuvaavat varsinaisia vieroitusoireita erittäin koviksi ja riippuvuutta todella pahaksi. Osa pitää Lyrican vieroitusoireita jopa pahempina kuin heroiinin tai muiden opioidien ja kauemmin kestävinä (tällöin puhutaan todalla kovasta riippuvuudesta ja säännöllisestä käytöstä).

Lyrica oli lääketehtaille Suomessa vähän samanlainen kuin oksikodoni tai muut kehitetyt opioidit Jenkeissä. Kallis, paljon määrätty lääke, joka soveltui myös päihdekäyttöön ja suhteellisen koukuttava.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

# 5.: "Suomessa puoli miljoona ihmistä syö masennuslääkkeitä..."

.. ja hyvistä syistä (vaikka tuo tilastoluku lienee yliampuva).

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk....

Kunpa myös psykoterapiaa olisi saatavilla muuallakin kuin suurimmissa kaupungeissa.

Mutta tällä ei toki ole tekemistä blogin aiheen kanssa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Mutta tämä on hyvä nostaa esiin, lähes kaikki addiktit on moniongelmaisia, taustalla on hyvin usein mt-ongelmia ja syviä psyykkisiä traumoja, aineiden käyttö on lähinnä itselääkintää ja turrutusta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #27

Se Harvardin kurssi muuten vaikuttaa todella hyvältä. Vieroitushoitoon pitää yleensä aina liittää erilaista terapiaa, jotta se onnistuisi. Perusperiaatteena on, että hoitoja arvioidaan todisteiden perusteella ja joku toimii joillakin ja toisilla taas toinen. Ihan eri vaikutelma kuin nuoruuteni pelotteluvalistuksessa. Minähän en ole aihetta juuri seurannut kymmeniin vuosiin, niin kontrasti on todella suuri.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oikeampi tilastoluku on KELAn mukaan "yli 400 000". Hoitamattomina näillä henkilöillä sekä elämän laatu että toimintakyky olisi todennäköisesti huonompi. Huumeiden kanssa asialla on tekemistä kovin vähän, vaikka totta kai huumeilla voidaan pahentaa asioita.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hurja-luku-lah...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #28

Huumeiden - päihteiden väärinkäytön kanssa asialla on hyvin paljon tekemistä, kuten sanoin, addiktiotutkimus on yksimielinen, että mt-potilaat ja syviä psyykkisiä traumoja (esim lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä) omaavat ovat suurimmassa riskissä joutua päihdekierteeseen, sitten tulee huonoissa sosiaalisissa oloissa elävät.
Huumeilla todellakin voidaan pahentaa asioita, mutta niihin tartutaan, kun yhteiskunnalta apua ei tule. Sitten on myös sellaista itselääkintää, kuten diagnosoimattomat ADHD potilaat, jotka itselääkitsevät itseään amfetamiinilla, tai kipupotilaat kannabiksella, joskus jopa itse tiedostamatta, että kyse on lääkinnästä. Sinä näet kaiken huumeidenkäytön ilmeisen tuomittavana, etkä näe käyttäjiä siellä taustalla, tämä asenne toki on hyvin yleinen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Mitä paremmin tutustuu USA:n tilanteeseen, sitä enemmän ihmettelen, miten vähän sitä on käsitelty Suomen medioissa. Sehän on siellä todella iso ja tärkeä uutisaihe. Toisaalta USA:n systeemit on niin erilaisia, että niiden selittäminen ei ole ihan helppoa. Yksi outo juttu on Good Samaritan -lait, joiden tarkoitus on antaa syytesuoja 911:een soittaville yliannostustapauksissa, jotta ei tarvitse pelätä murhasyytettä! Ne tietysti vaihtelevat osavaltioittain, kuten myös erillisten huume-tuomioistuimien käytännöt tuomiopiireittäin. Ihan uskomaton härdelli.

Ylen juttu https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/14/kaunistel... on varsin hyvä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tilannehan on todella vakava, ei turhaan puhuta epidemiasta. Kaveri asuu Vancouverissa alueella, missä fentanyyli ja heroiini on yhtä paha ongelma kuin Jenkeissä monin paikoin, karua kuunneltavaa hänen kertomukset.
80-luvun crack-epidemia ei ole mitään tämän rinnalla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Joo, vuonna 2016 USA:ssa miesten odotettavissa oleva elinikä tippui 76.3:stä 76.1:een. Siis yhdessä vuodessa.

Hesarin mukaan Suomessa kuolee opioideihin ainakin 150 ihmistä vuodessa (2015) ja KELA korvasi 400 000:lle opioidilääkkeitä eli ollaan hyvin kaukana USA:n luvuista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #31

Suomessa on silti tuplat EU:n keskiarvosta kuolemia, suurin osa liittyy opioideihin, joko itsekseen, suurin osa sekakäyttöä alkoholin ja bentsojen kanssa, koska Subun vaikutus ei itsekseen ole kovin kummoinen, sitä buustataan näillä, sitten mennäänkin unille, mistä ei herätä. Näissä yliannostuksissa ongelma on se, ettei vieressäkään oleva välttämättä huomaa, ellei seuraa hengitystä, näyttää vain että "sammuu".

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Lisäsin kirjoitukseen vertailun 2017 luvun ja Vietnamin sodassa kaatuneiden välille. Kun trendi on nouseva, tänä vuonna saattaa jo kuolla opioideihin enemmän kuin koko sodassa. Aivan käsittämätöntä ja järkyttävää.

Kiva muuten, että on asiantuntevia kommentoijia. Jos ajattelee tätä journalistisena suorituksena, niin vajaassa vuorokaudessa tarkempi kuva kuin yhdessäkään löytämässäni suomalaisessa jutussa. Kirjoituksena toki vain roiskaisu, kuten ilmaiseksi kirjoitettu blogi saakin olla. Hesarinkin jutut olivat vain ulkomaisten juttujen referaattikäännöksiä paitsi Saarikosken, joka oli paikan päällä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #33

Kiitos sinulle että nostat tärkeän asian esiin mistä puhutaan aivan liian vähän.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #34

Nyt kun alkaa käsittää mittasuhteita, niin tuohan on suurempi uutinen USA:ssa kuin Trump-show. Kun kuolemien kasvuluvut näyttävät olevan noin 15 000 kahdessa vuodessa, niin se on tosiaan jo yli Vietnamin sota joka vuosi. Ja Harwardin mukaan 10 USD heroiinilla saa 30 USD reseptilääkkeen vaikutuksen, joten lääkeyhtiöiden kuriin laittaminenkaan ei auta vaan taitaa vain pahentaa tilannetta.

Kyllä niin tehokkaasti hävitty sota huumeita vastaan, että jos kieltolaki loi järjestäytyneen rikollisuuden, niin siinä voisi olla yhtä paha vitsaus.

Ne maailman tyhmin kansa -juttuni oli aika pientä. Ovat riemuidiootteja.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Harwardin kurssissa on historiaakin. Kolme suurinta USA:n opioidikriisiä ovat olleet:

- After the Civil War through 1914 when heroin was used medically in doctors’ practices and non-medically by inner-city youths using heroin in tablet form for recreational purposes

- During the 1970’s when illicitly-manufactured heroin was being injected by low-income non-white people, mostly in cities

- Beginning in 1996 through today, when there was increased marketing efforts by pharmaceutical companies, resulting in an over prescribing of pain medications by well-intentioned doctors

Viimeisin on ollut pahin ja se lähti liikkeelle 1996 Purdue Pharman sponsoroimista 20 000 lääkärien opetusohjelmista ensimmäisen kuuden vuoden aikana.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kun ajattelee amerikan Good Samaritans -lakeja, joilla tarjotaan syyteimmuniteetti hätänumeroon soittajille yliannostustapauksissa, koska jos epäillään myyneen nautitun lääkkeen tai huumeen voi saada jopa murhasyytteen, niin kyllä lääkeyhtiöitä pitäisi syyttää kansanmurhasta, kun ovat valehdelleet ja lahjoneet jne.

Ainakin aikoinaan huumeiden myyjät luokiteltiin kahteen luokkaan, pusher, joka myi hengenvaarallisia ja koukuttavia sekä dealer, joka myi vain kannabista eli käytännössä vaaratonta. Guardianin jutussa Doctor who was paid by Purdue to push opioids to testify against drugmaker verbi on push. Kuvaa aika hyvin yleistä suhtautumista lääkevalmistajiin USA:ssa. Tuostakin olisi löytynyt paljon lähdemateriaalia...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kannabis ja opioidifirmat, Insys maksoi puoli miljoonaa dollaria lääkekannabiksen laillistamista vastustaville kampanjoille samalla kun kehitteli omaa synteettistä kannabinoidilääkettä.
"Pharmaceutical company Insys spent $500,000 to block legalization in Arizona. Five months later it won approval for a cannabis-derived medical drug"
https://www.theguardian.com/us-news/2017/apr/03/bi...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Joo ja Purdue Pharman on huhuttu hakevan yritysjärjestelyyn välttääkseen konkurssin korvausvaatimusten takia: https://www.theguardian.com/society/2019/mar/04/op...

Ja yritti "korruptoida" WHO:ta, jotta pääsisi paremmin koko maailman markkinoille. Tosin Suomessakin myytiin OxyContinia ainakin vielä 2017 (vain tilaajille): https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005472208....
https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/22/pu...

Tuossa tunkiossa riittäisi tonkimista. The Guardian tosiaan listasi 196 osumaa opioidi-kriisille. Huomasit varmaan tämän: Can marijuana help end the opioids crisis? https://www.theguardian.com/society/2019/apr/01/ma...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #43

Juu, kyllä on huomattu. Tässä vielä kovaa evidenssiä kannabiksen roolissa opioidikriisin ratkaisuun.
"The opioid overdose epidemic is arguably the worst public health crisis in U.S. history. At the time of this publication, more people are dying than at the peak of the AIDS epidemic, and for the first time, drug overdoses outnumber automobile and handgun deaths. A continental crisis of this magnitude warrants the immediate implementation of novel strategies that prevent opioid misuse, overdose, and death.
Growing pre-clinical and clinical evidence appears to support the use of cannabis for these purposes. The evidence summarized in this article demonstrates the potential cannabis has to ease opioid withdrawal symptoms, reduce opioid consumption, ameliorate opioid cravings, prevent opioid relapse, improve OUD treatment retention, and reduce overdose deaths. Cannabis' greatest potential to positively impact the opioid epidemic may be due to its promising role as a first line analgesic in lieu of or in addition to opioids. The comparative efficacy of cannabis alone or in conjunction with current medication-assisted OUD therapies is not well characterized. However, no other intervention, policy, pharmacotherapy, or treatment paradigm has been as impactful as cannabis legislation has been on the rates of opioid consumption, overdose, and death."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135562/

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #44

Harvardin kurssilla kannabista ei mainittu vieroituskeinona, mutta osa materiaaleista oli aika vanhojakin ja tuskin sitä on otettu vieroitusklinikoiden ohjelmiin, jotka vaikuttivat lääkkeiden osalta jo varsin tehokkailta.

Guardianin artikkelissa kuitenkin mainittiin, että useissa osavaltioissa opioidireseptillä saa automaattisesti halutessaan lääkekannabiskortin eli jos omahoito auttaa, niin ei siitä haittaakaan ole. Ja kaikkein halvin vaihtoehto. Jos potentiaalisesti puolet amerikkalaisista on riippuvaisia, FDA:n arvio muistaakseni kuitenkin vain 2 miljoonaa, olisi vieroitushoidon järjestäminen hiukan kallista. Saarikoski mainitsikin, etta hoidon saatavuudessa on ongelmia. Huumeoikeuksien järjestelmä on kaikille ilmainen ja pakollinen, mutta niitä ei ole kaikkialla.

Harvardin kolmesta vieroituskertomuksesta epäonnistunut ei saanut mitään terapiaa ja kaveri sanoikin, että hän oli edelleen se kaveri, joka tuli riippuvaiseksi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä taidan keskeyttää nyt opinnot Harvardissa ja keskittyä englanninkielisiin espanjanopintoihin Kolumbiassa Pontificia Universidad Javeriana de Calissa, josta jatkan La Universidad Politécnica de Valenciaan Espanjassa.

https://www.edx.org/learn/spanish

Toimituksen poiminnat